Haber Bomba-Haber Arama...

Ölüm aylığı bağlayacağız..!

HABER BOMBA
Bakan Çelik, SGK’nın üzerine düşeni yapacağını belirterek, ölüm aylığı ve ölüm geliri konusunda Ankara’da teknik düzeyde çalışmaların sürdüğünü söyledi. Çelik, ailelere bir defaya mahsus cenaze yardımı yapılacağını söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Soma’da ölen madencilerin yakınlarına ölüm aylığı, ölüm geliri ve bir defaya mahsus cenaze yardımı yapılacağını açıkladı. Ocaktaki incelemelerden henüz bir rapor çıkmadığını belirten Çelik, kimin suçu varsa cezasını çekeceğini söyledi. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan ve Manisa Kurum Müdürü Nesrin Aras ile birlikte basının karşısına çıkan Çelik, “Bu konuda SGK olarak yapacaklarımız var. Ama öncelikle şunu ifade etmek istiyorum ki yapılacak olan tüm çalışmalar hayatlarını kaybedenleri geri getirmeyecek. Ama geride kalanlar, şehitlerimizin yakınları, şehitlerimizin bize emanetidir. Yapılması gerekenleri bu anlayış içinde yerine getireceğiz” dedi.
Ölen madencilerin ailelerinin yalnız bırakılmayacağını söyleyen Çelik, “İş kazası neticesi şehitlerimizle ilgili SGK bünyesinde 3 işlem yapılacak. Bunlardan birincisi hiçbir şarta bağlı kalmaksızın ölüm gelirinin bağlanmasıdır. bugüne kadar 169 dosya ölüm geliri bağlanmaya hazır hale geldi. Bunlardan 34 dosya ise hak sahipleri olan 83 kişiye ölüm geliri bağlanması şeklinde sonuçlandı” dedi. Bu aylığın bağlanması için yasal düzenlemeler yapacakları dile getiren Çelik, “İkinci yapılması gereken ölüm aylığının bağlanmasıdır. Bu çeşitli şartlara bağlı. 5 yıl sigortalılık süresi, 900 gün pirim ödeme şartları var. Bunlarla ilgili Ankara’ya döner dönmez çalışma yapacağız. Ölüm aylığının bağlanmasıyla ilgili teknik düzeydeki çalışmalar tamamlanıyor. Ölüm gelirinin yanında ölüm aylığının bağlanmasıyla ilgili yasal boyutların da gerçekleşeceğini bildirmek isterim” dedi. Çelik ayrıca, bir defaya mahsus olarak ölen madencilerin ailelerine 415’er lira cenaze yardımı yapılacağını da duyurdu. Ölüm geliri bağlanan işçi yakınlarından örnek veren Çelik, bir şehidin eşine bin 175 lira, bir başkasına bin 702 lira, birinin eşine 776, iki çocuğuna da 338’er lira ölüm geliri bağlandığını belirtti. Bu gelirin sürekli olduğunu, miktarın ise maden faciasında hayatını kaybeden işçinin son aylıkları çerçevesinde bin 100-bin 200 lira ile bin 700 lira arasında değiştiğini ifade eden Çelik, yine sürekli ödenecek olan ölüm aylığı bağlanmasıyla ilgili çalışmaların da devam ettiğini kaydetti. Suriyelilerin maden ocağında çalıştığı iddialarına da yanıt veren Çelik, “Çok sağlıklı bir şekilde şeffaf bir şekilde kamuoyu bilgilendiriliyor. Bunun dışındaki tüm haberler Suriye örneğinde olduğu gibi spekülatif haberlerdir” diye konuştu. İş ve işçi sağlığı güvenliği konusunda çıkarılan yasaya yeteri kadar sahip çıkılmadığından yakınan Çelik, farkındalık oluşturmak için mücadele verdiklerini ifade ederek “Bu mücadelede siyasilerden medyaya kadar iş sağlığı, güvenliği konusunda keşke duyarlı olsalardı. Yasa meclise geldiği bir ay boyunca 7 kez haber olmuş. Ama bugün 400’ü aşkın haber oluyor. Bu farkındalığın normal zamanlarda olması daha anlamlı olur” dedi.
Bakanlığın gündeminde taşeron çalışmayla ilgili düzenleme olduğunu dile getiren Çelik, “Taşeronun sömürüye dönüştüğünü söyleyen bir bakanım. Bugün söylemiyorum ki. Ama bunun hayata geçmesi için taraflar var; taşeron çalışanlar, firmalar, sendikalar var. Bir an önce bu yasayı çıkarmak gerekiyor. Bugün savunma günü değil” dedi. Çelik, ölen madencilerin ailelerine şirket yetkilerinin kağıt imzalatmaya çalıştığı iddiaları için ise ailelerin şu anda hiçbir kağıdı imzalamaması gerektiğini söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haber Bomba